Γράφει η Χρύσα Κοζανιτά 

Έφυγε χτες από τη ζωή, στα 79 του χρόνια, ο Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ, ο οποίος μας χάρισε όχι μόνο καταπληκτικά μυθιστορήματα, αλλά και θεωρητικά / δοκιμιακά έργα, που αναδεικνύουν έναν προοδευτικό άνθρωπο με μια ιδιαιτέρως οξυδερκή ματιά.

Το όνομα του Οζ έγινε γνωστό το 1968 με την έκδοση του μυθιστορήματος Ο Μιχαέλ μου, ένα μυθιστόρημα που εκτός από ένα γοητευτικό πορτρέτο της σύγχρονης Ιερουσαλήμ, περιγράφει τον έρωτα και τελικά το γάμο δύο νέων παιδιών στο Ισραήλ. Το μυθιστόρημα, έξοχο δείγμα μοντερνιστικής γραφής, ξεχωρίζει γιατι καταφέρνει να διεισδύσει στο εσωτερικό κόσμο της ηρωίδας και να τον περιγράψει με ακρίβεια.

Φυσικά, το ευρύ κοινό γνώρισε τον Οζ μέ την Ιστορία Αγάπης και Σκότους, ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα και ταυτόχρονα ένα πορτρέτο του σύγχρονου Ισραήλ. Το βιβλίο έμελλε να γίνει ένα από τα πιο πετυχημένα Ισραηλινά βιβλία στη Δύση και το 2015 γυρίστηκε και η ταινία.

Τα θεωρητικά του έργα είναι εξίσου σημαντικά και ενδιαφέροντα και ξεχωρίζουμε το Κατά του φανατισμού, ένα έργο στο οποίο αντανακλάται ο προοδευτικός τρόπος σκέψης του Οζ, η συντροφικότητά του, η κριτική του ικανότητά και η θετική του σκέψη, και το Η αρχή της ιστορίας που αφορά την λογοτεχνία, και δείχνει τον τρόπο που ο Άμος Οζ αντιμετώπιζε την γραφή.

Το έργο του δεν εξαντλείται σε λίγους τίτλους και θα πρέπει ίσως να αναφέρουμε τη Νύχτα του συγγραφέα, Το μαύρο κουτί και τον Ιούδα.

Ο Οζ δεν κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο Νόμπελ, αν και επί σειρά ετών το όνομά του συζητιόταν πολύ. Πάντως, από χτες το σίγουρο είναι, ότι ο κόσμος έχασε ένα σπουδαίο μυαλό, έναν σπουδαίο συγγραφέα που όλα του τα βιβλία είναι μια προσφορά στην ειρήνη και την ανθρωπιά. 

 

Για αποφθέγματα του Άμος Οζ δες ΕΔΩ.

Για τα βιβλία του Άμος Οζ δες ΕΔΩ.