Γράφει η Χρύσα Κοζανιτά

Επανερχόμαστε με νέες προτάσεις βιβλίων για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, γιατί αγαπάμε τον ερωτικό Φεβρουάριο και γιατί γιορτάζουμε πάντα τον Άγιο Βαλεντίνο και τον έρωτα. Όχι για λόγους εμπορικούς, αλλά από βαθιά πεποίθηση ότι μόνο όταν αφήνουμε τον έρωτα να εισέλθει σε ό,τι κι αν κάνουμε, θα καταφέρουμε να ευχαριστηθούμε στο έπακρο ακόμα και την πιο τετριμμένη στιγμή της ζωής μας. Έρωτας για τον σύντροφό μας, έρωτας για το σπιτικό μας, έρωτας για τη δουλειά μας, για το χόμπι μας, για την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Και φυσικά, έρωτας και πάθος για το βιβλίο, τον πολύτιμο αυτό σύντροφο της ζωής μας.

1) Οι πόρνες του Guy de Maupassant: για άντρες και γυναίκες.

Εννέα διηγήματα του Μωπασσάν με θεματικό άξονα τις "κοινές γυναίκες" στη Γαλλία της περιόδου 1870-1890: μικρές ιστορίες δοσμένες ρεαλιστικά, "νατουραλιστικά", άλλοτε σκληρές και σκοτεινές κι άλλοτε τρυφερές ή χιουμοριστικές. Χωρίς να ηθικολογεί, και με τη γνωστή του λεπτή ειρωνεία, ο Μωπασσάν περιγράφει όλες τις πτυχές του κοινωνικού φαινομένου της πορνείας, "ταξινομώντας" κατά κάποιον τρόπο μέσα από την αφήγησή του όλους τους "τύπους" της πόρνης.

Την έκδοση συμπληρώνει Επίμετρο της Μαρίας Σπυριδοπούλου με τίτλο: Ο νατουραλισμός, η "πορνογραφική" λογοτεχνία και ο Μωπασσάν.

Αγορά βιβλίου

2) Για τον έρωτα του Charles Bukowski: για άντρες και γυναίκες

Νέα ποιητική συλλογή από τον απολαυστικό Charles Bukowski. Ποιήματα αφοπλιστικής ειλικρίνειας και αιχμηρού χιούμορ, γραμμένα με πηγαίο πάθος και συγκινητική ευθύτητα. Ο Τσαρλς Μπουκόβσκι γράφει για τον έρωτα, τη λαγνεία και την επιθυμία σε πρώτο πρόσωπο, άλλοτε με σκληρότητα και κυνισμό, άλλοτε με ευαισθησία και τρυφερότητα, και σκιαγραφεί, έτσι, τις πολλαπλές εκδοχές του ερωτευμένου ανθρώπου.

Αγορά βιβλίου

3) Μια μέρα τον Δεκέμβρη της Josie Silver: για γυναίκες

Το απόλυτα ρομαντικό μυθιστόρημα.

Η Λόρι δεν πιστεύει στον έρωτα με την πρώτη ματιά, αλλά ένα πρωί του Δεκέμβρη βλέπει έναν άντρα από το παράθυρο του λεωφορείου και νιώθει ότι αυτός είναι ο ένας και μοναδικός. 
Όμως το λεωφορείο φεύγει…
Η Λόρι περνά τον επόμενο χρόνο αναζητώντας τον σε όλες τις στάσεις λεωφορείων και σε όλα τα καφέ του Λονδίνου. Μάταια.
Τον επόμενο Δεκέμβρη, η καλύτερή της φίλη της συστήνει τον αγαπημένο της. Είναι αυτός, τον λένε Τζακ. Επιτέλους τον βρήκε, αλλά τώρα δεν μπορεί να γίνει δικός της…

Τρία μονοπάτια ζωής –διανθισμένα με δάκρυα, χαρές και αγωνίες– ενώνονται μοιραία σε μια πορεία δέκα χρόνων με μία και μοναδική κατεύθυνση: την αναζήτηση της ευτυχίας.

Αγορά βιβλίου

4) Είσαι όμορφη του Chuck Palahniuk: για άντρες και γυναίκες.

Καλτ μυθιστόρημα και αρκούντως τολμηρό, ιδανικό για να διαβαστεί παρέα με το ταίρι μας.

Αγορά βιβλίου

5) Ομορφιά και θλίψη του Yasunari Kawabata: για άντρες και γυναίκες

Η ιστορία ενός μεσήλικα συγγραφέα, του Όκι, που μετά από περίπου ένα τέταρτο του αιώνα πηγαίνει στο Κιότο για να ξαναβρεί τον μεγάλο του έρωτα, την Οτόκο, που έχει γίνει στο μεταξύ γνωστή ζωγράφος. Εκεί θα γνωρίσει και το τρίτο πρόσωπο του έργου, την Κέικο, μαθήτρια της Οτόκο και κατά κάποιον τρόπο ιδανικό συμπλήρωμά της. Μαζί οι δύο γυναίκες δίνουν το πορτρέτο της ιδανικής γυναίκας που όμως εμπεριέχει δαιμονικά στοιχεία, ένα διπλό πορτρέτο που είναι το μέσο για να εκφράσει ο Καουαμπάτα την πραγματική του «λατρεία για τη γυναίκα». Το θέμα της Ομορφιάς και της Θλίψης, πάντοτε παρόν στο έργο του Καουαμπάτα, εδώ γίνεται τίτλος του ίδιου του μυθιστορήματος, ενός μυθιστορήματος που αποτελεί μια αριστουργηματική σπουδή πάνω στα θέματα του πληγωμένου έρωτα και της ζήλιας, της δαιμονικής ανθρώπινης φύσης και του θανάτου.

Αγορά βιβλίου

6) Ερωτική νοημοσύνη της Esther Perel: για άντρες και γυναίκες.

Και τι γίνεται όταν ο έρωτας αρχίζει να ξεθυμαίνει; Έχουν άραγε δικαίωμα στον φλογερό έρωτα μόνο τα φρέσκα ζευγάρια; Τα ζευγάρια που είναι πολλά χρόνια μαζί είναι καταδικασμένα στην ρουτίνα; Όχι, βέβαια. Και αυτό ακριβώς εξηγεί η Esther Perel στο εξαιρετικό βιβλίο της με καθημερινά παραδείγματα και πολύτιμες συμβουλές. 

Αγορά βιβλίου 

7) Η γυναίκα και το νευρόσπαστο του Pierre Louys: για άντρες και γυναίκες

Πρόκειται για την κλασική ερωτική νουβέλα που μεταφέρθηκε πολλές φορές στον κινηματογράφο με πρωταγωνίστριες μεταξύ άλλων τη Μαρλέν Ντίτριχ και την Μπριζίτ Μπαρντό, ενώ ενέπνευσε στον Λουίς Μπουνιουέλ την ταινία με τίτλο Σκοτεινό αντικείμενο του πόθου.

Αγορά βιβλίου

Δείτε περισσότερες προτάσεις στο παλιότερο άρθρο μας

 

Comments powered by CComment